вівторок, 3 листопада 2015 р.

Інновайні технології навчання в географії



В сучасних умовах інформатизації освіти використання комп’ютера у навчанні школярів стає невід’ємним компонентом педагогічного процесу. Все частіше поряд з традиційними засобами (підручниками, робочими зошитами, плакатами, таблицями) використовуються електронні ресурси — електронні підручники та посібники, тренажери, енциклопедії, довідники тощо. Можна зазначити, що на даний час накопичено достатньо потужний фонд електронних ресурсів, які можна використовувати у школі для досягнення навчальної, розвивальної або виховної мети. Для підтримки шкільних дисциплін учитель може скористатися як професійними розробками, які отримали гриф Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, так і програмними продуктами колег, які вільно розповсюджуються і є доступними через Інтернет.

У межах викладання географії, разом із традиційними технологіями навчання, закладено величезні можливості для застосування комп’ютерних технологій, насамперед, загальнодоступних засобів MS Office: текстовий редактор MS Word, програми MS Power Point, MS Explorer, MS Photoshop, Prezi, LearningApps, Intel "Навчання для майбутнього". Вважаю, що вчителю географії потрібно використовувати програму MS Map Point для впровадження геоінформаційних систем в навчання географії під час створення динамічних картографічних об’єктів.
Дидактичними можливостями інформаційно-комунікаційних технологій вважаємо:
-        індивідуалізацію навчального процесу;
-        високий ступінь наочності під час викладання географії;
-        пошук необхідних ресурсів для занять (Інтернет тощо);
-        можливість моделювання природних процесів і явищ;
-        організацію групової роботи;
-        забезпечення зворотнього зв’язку в процесі навчання;
-        контроль та перевірку засвоєння навчального матеріалу.


Програмне забезпечення та робота з програмою LearningApps
Для створення таких ресурсів вчителю потрібні інструменти інтегрованого характеру. Крім того, у практиці навчання великого значення набувають електронні наочні засоби, за допомогою яких можна демонструвати реальні процеси й об’єкти, створювати й досліджувати моделі.     
Сервіс LearningApps призначений для створення інтерактивних навчально-методичних посібників з різних предметів. Сервіс заснований на роботі з шаблонами (заготовками) для створення роботи. Тематика різноманітна: від роботи з картами до розгадування кросвордів і створення карт знань. Сервіс підтримує кілька мов (російська мова підтримується на окремих шаблонах при заповненні контенту). Для початку роботи необхідно зареєструватися. Є велика колекція робіт, українською мовою зустрічаються тільки поодинокі матеріали, тому можна розраховувати тільки на свої роботи.
Що таке LearningApps.org?
LearningApps.org є додатком Web 2.0 для підтримки навчання та процесу викладання за допомогою інтерактивних модулів. Для переходу потрібно набрати: http://learningapps.org/
Існуючі модулі можуть бути безпосередньо включені у зміст навчання, а також їх можна змінювати або створювати в оперативному режимі. Метою є також збори інтерактивних блоків і можливість зробити їх загальнодоступним. Такі блоки (так звані програми або вправи) не включені з цієї причини ні в які програми або конкретні сценарії. Вони мають свою ціннність, а саме інтерактивність
Прикладами робіт можуть бути:
Також корисним для мене став сайт: Генератор ребусів. Робота з ним дуже проста: у розділі "слово" вводимо довільне слово і отримумуємо чудовий ребус на будь-яке слово. 

Немає коментарів:

Дописати коментар